κατεδαφισειΣDemolitions image

Γενικά όταν αναφερόμαστε σε κατεδαφισεις (ή αλλιώς γκρεμισματα / καθαιρεσεις) συνήθως το μυαλό μας δεν πάει σε ευχάριστες σκέψεις, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται ένα γκρεμισμα για αρκετούς λόγους και πιθανόν εν τέλει να έχει και σημαντικά πλεονεκτήματα. Όπως θα δούμε και στη συνέχεια υπάρχουν αρκετών ειδών κατεδαφισεις, από απλές και περιορισμένες μέχρι σύνθετες καθαιρεσεις μεγάλης κλίμακας.

Πιο συχνά τέτοιες αποστολές αναλαμβάνουν εταιρείες που ασχολούνται με τις χωματουργικες εργασιες, καθώς διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μηχανημάτων αλλά και εμπειρία από τέτοιες συνθήκες. Όταν βέβαια πρόκειται για γκρεμισματα περιορισμένης έκτασης, ίσως μπορούν να τα αναλάβουν και οικοδομικά συνεργεία – όταν δηλαδή σκοπεύετε να ρίξετε 1-2 τοίχους – όμως για πιο σύνθετες κατεδαφισεις χρειάζεστε σίγουρα κάποιον ειδικό.

Ανεξάρτητα από το εύρος και την πολυπλοκότητα του γκρεμίσματος που θέλετε να κάνετε, σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας για να βρείτε την καταλληλότερη και πιο αξιόπιστη εταιρεία για να το αναλάβει είναι το myConstructor.gr, η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων στην Ελλάδα. Αφιερώστε μόνο μερικά λεπτά για να καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα θα λάβετε αρκετές προσφορές από τις καλύτερες και πιο οικονομικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους.

post job button


Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση για τις κατεδαφισεις, να αναφέρουμε πρωτίστως πως πρόκειται για εργασίες που χρειάζονται αρκετή προσοχή και μέχρι να πάρετε την απόφαση, αλλά και κατά την εκτέλεση τους. Μάλιστα για αυτό το λόγο απαιτείται ανά περίπτωση και ειδική άδεια που εκδίδεται από την πολεοδομία, στην οποία πρέπει να κάνετε και τη σχετική αίτηση. Πιθανότατα σε αυτό να μπορέσει να σας δώσει χρήσιμη βοήθεια και η εταιρεία που τελικά θα επιλέξετε να συνεργαστείτε.

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατεδάφιση ή ακόμα και να την επιβάλουν είναι πολλοί. Συχνά είναι μια διαδικασία που ακολουθείται βάση νόμου για τα αυθαίρετα – χωρίς να συμβαίνει πάντα - όπως και για κτήρια μεγάλης παλαιότητας που πλέον είναι επικίνδυνα να τραυματίσουν κάποιον περαστικό. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει και σε μεγάλα εμπορικά κτήρια με σκοπό την αντικατάσταση τους με κάποιο νέο και πιο σύγχρονο, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που σε κατοικίες κάποιος χώροι ή χώροι κατεδαφίζονται για να δομηθεί κάτι καινούριο, πιο κοντά στα γούστα και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη.

Εδώ να κάνουμε έναν βασικό διαχωρισμό στις κατεδαφισεις, που διακρίνονται σε εκείνες που γίνεται χρήση μηχανικών μέσων και σε εκείνες που απαιτούν τη χρήση εκρηκτικών. Προφανώς πιο συνηθισμένες είναι πρώτες και σε αυτές θα αναφερθούμε εκτενέστερα. Όμως να παρατηρήσουμε για τις καθαιρεσεις με χρήση εκρηκτικών, πως  συνηθίζονται σε βιομηχανικά και άλλα μεγάλα δημόσια ή ιδιωτικά έργα, για την ανατίναξη γεφυρών αλλά και τον εβραχισμό με σκοπό την διάνοιξη τούνελ. Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω είναι αρκετά εντυπωσιακές, όμως δεν αποτελούν την συχνότερη επιλογή, λόγω κόστους και επικινδυνότητας και άλλων σχετικών παραγόντων.

Demolitions with Explosives image


Όσον αφορά τα γκρεμίσματα με μηχανικά μέσα, υπάρχουν και πάλι ορισμένες υποπεριπτώσεις. Πρώτα από όλα έχουμε τις ολικές κατεδαφισεις κτηρίων (κατοικιών, βιομηχανικών χώρων ή δημοσίων κτηρίων), όπου η υφιστάμενη κατασκευή καθαιρείται ολόκληρη. Εναλλακτική λύση είναι η επιλεκτική κατεδαφιση, κατά την οποία ο σκελετός του κτηρίου και γενικότερα ο φέρον οργανισμός (δοκάρια, πλάκα, κολώνες) παραμένουν ανεπηρέαστα, ενώ ξηλώνονται και αφαιρούνται δευτερεύοντα μέρη της κατασκευής όπως τοίχοι, πλακάκια, πόρτες, παράθυρα κλπ. Η λύση όπως αντιλαμβάνεστε είναι η ενδεδειγμένη για περιπτώσεις ανακαίνισης / ανακατασκευής.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ 
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ

myConstructor steps banner

 

evaluation banner

 

Ιδιαίτερη περίπτωση που βέβαια είναι και πιο σπάνια είναι η ειδική κατεδαφιση κάποιου χώρου υψηλού κινδύνου, όπου απαιτεί μεγάλη προσοχή και ακόμα υψηλότερη ασφάλεια. Από την άλλη έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια η λεγόμενη “Πράσινη Κατεδαφιση”, όπου δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων αλλά και την ανακύκλωση / επαναχρησιμοποίηση όσων εν τέλει προκύπτουν ως θραυστά υλικά.

Άλλη μια ιδιαίτερη περίπτωση για εργασίες μερικής καθαιρεσης είναι η αδιατάρακτη κοπή οπλισμένου σκυροδέματος ή αλλιώς διαμαντοκοπή, με την οποία μπορεί να κοπεί με ακρίβεια και έπειτα να αφαιρεθεί ένα κομμάτι μπετόν από ένα κτήριο. Για παράδειγμα σε περίπτωση μελλοντικής επέκτασης ενός κτηρίου, μπορούν με αυτό τον τρόπο να αφαιρεθούν τα μπαλκόνια και έπειτα να συνεχιστεί εκ νέου η κατασκευή, χωρίς να επηρεαστούν άλλα σημεία.

Για να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες απαιτούνται σίγουρα ειδικά μηχανήματα, τα οποία δεν διαθέτει οποιαδήποτε εταιρεία αλλά μόνο όσες δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, καθώς χρειάζονται μεγάλα ποσά για την αγορά τους αλλά και τη μετέπειτα συντήρηση τους. Συνήθως λοιπόν για κατεδαφισεις χρειάζεται η επονομαζόμενη τσάπα (δηλαδή ο εκσκαφέας) αλλά και η σφύρα που θα κάνουν την βασική δουλειά του γκρεμίσματος. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί και κάποιο κομπρεσέρ ή μπουλντόζα, ενώ έπειτα σίγουρα χρειάζεται ο φορτωτής, για να μεταφορτώσει όλα τα μπάζα που θα προκύψουν σε φορτηγά.

Σε αυτό το σημείο ξεκινά ουσιαστικά η αποκομιδη μπαζων. Είτε τα φορτηγά αυτά μεταφέρουν τα υλικά που προέκυψαν από το γκρέμισμα προς ανακύκλωση και γενικότερα προς απόρριψη, είτε αν πρόκειται για εργασίες μερικής κατεδαφισης μπορούν εξαρχής να τοποθετηθούν καδοι μπαζων και να γλυτώσετε την ταλαιπωρία των φορτηγών. Όταν ένας κάδος γεμίσει απλά η εταιρεία που σας τους έχει διαθέσει, τους αδειάζει και έπειτα τους επαναφέρει πάλι στη θέση τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν ψάχνετε την καταλληλότερη εταιρεία να αναλάβει κατεδαφισεις κάθε τύπου, η καλύτερη επιλογή σας είναι η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων του myConstructor.gr. Θα σας πάρει λιγότερο από 5 λεπτά για να καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα θα λάβετε όσες προσφορές ζητήσετε από τις πλέον αξιόπιστες και οικονομικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά θα κάνετε την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς, από την άνεση του υπολογιστή σας!

post job button


Κλείνοντας την ενότητα για τις κατεδαφισεις, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε και για άλλες σχετικές εργασίες όπως τις εκσκαφες και γενικότερα τις χωματουργικες εργασιες.